top of page

Εκπαιδευτικές επισκέψεις 2014-2015 - Αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης

4/2/2015

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εκτίθενται ευρήματα κυρίως από την περιοχή της Θεσσαλονίκης και των γειτονικών νομών και παρουσιάζεται συνολικά ο πολιτισμός της Μακεδονίας από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι την ύστερη αρχαιότητα. Το κτίριο του Μουσείου, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Πάτροκλο Καραντινό, εγκαινιάστηκε το 1962 και αποτελεί σημαντικό δείγμα του μοντέρνου κινήματος της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εκτίθενται ευρήματα κυρίως από την περιοχή της Θεσσαλονίκης και των γειτονικών νομών και παρουσιάζεται συνολικά ο πολιτισμός της Μακεδονίας από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι την ύστερη αρχαιότητα. Το κτίριο του Μουσείου, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Πάτροκλο Καραντινό, εγκαινιάστηκε το 1962 και αποτελεί σημαντικό δείγμα του μοντέρνου κινήματος της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.

Πέντε ενότητες συνθέτουν τη νέα εκθεσιακή πρόταση του Μουσείου, μέσω της οποίας ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τον κόσμο της αρχαίας Μακεδονίας, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της.

Ενότητα Α: Προϊστορική Μακεδονία

Χρονολογικά, η μουσειακή αφήγηση ξεκινά στον κάτω όροφο του Μουσείου με την ενότητα "5.000, 15.000, 200.000 χρόνια πριν. Εκτίθενται εκμαγεία τμημάτων κρανίων του ''μακεδονικού ουρανοπιθήκου'', ενός πρώιμου ανθρωποειδούς καθώς και αντίγραφο του γνωστού κρανίου των Πετραλώνων (200.000 π.Χ.). Σε επιμέρους θεματικά σύνολα παρουσιάζονται ευρήματα σχετικά με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, το κυνήγι, την κατασκευή εργαλείων, την αποθήκευση αγροτικών προϊόντων, το μαγείρεμα, την υφαντική, την κεραμική και την τεχνολογία του προϊστορικού ανθρώπου. Ανιχνεύονται επίσης οι ιδεολογικές του ανησυχίες και τα ταφικά έθιμα, οι ενδείξεις κοινωνικής διαφοροποίησης στα μυκηναϊκά χρόνια, αλλά και το σύστημα ανταλλαγών που ανέπτυξαν οι προϊστορικές κοινωνίες της Μακεδονίας με αυτές άλλων τόπων.

Στην οπτικοακουστική “εγκατάσταση” που συμπληρώνει την έκθεση, τρεις διακεκριμένοι αρχαιολόγοι μιλούν για το προϊστορικό νοικοκυριό με αφορμή την έρευνα για την προϊστορία της Μακεδονίας.

Ενότητα Β: Προς τη γένεση των πόλεων

Παρουσιάζονται μαρτυρίες για οικισμούς και νεκροταφεία της εποχής του Σιδήρου (1100 - 700 π.Χ.) στην περιοχή που εκτείνεται ανάμεσα στον Άθωνα και τον Όλυμπο. Η έκθεση κάνει μνεία σημαντικών πολιτιστικών χαρακτηριστικών των οικισμών αυτών, όπως η πιθανή διαχείριση των αγροτικών προϊόντων από μία κεντρική εξουσία, η οργάνωση του χώρου με βάση ένα πρώιμο πολεοδομικό σχέδιο, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου όπως φαίνεται από τα κτερίσματα των νεκροταφείων κτλ., στοιχεία που αργότερα, την εποχή του μακεδονικού βασιλείου, θα σημάνουν τη γένεση των πρώτων πόλεων στην περιοχή.

Ενότητα Γ: Η Μακεδονία από τον 7ο αι. π.Χ. ως την ύστερη αρχαιότητα

Η ενότητα "Στη Μακεδονία από τον 7ο αι. π.Χ. ως την ύστερη αρχαιότητα", αναδεικνύει όψεις του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των αρχαίων Μακεδόνων. Καλύπτει το χρονικό διάστημα από τα αρχαϊκά χρόνια μέχρι τον 3ο αιώνα μ. Χ., δηλαδή από τη δημιουργία του μακεδονικού βασιλείου μέχρι και τη ρωμαϊκή περίοδο.  Με οκτώ μεγάλα θεματικά σύνολα καλύπτονται ποικίλες πτυχές της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής στην περιοχή, σχετικές με την πολιτική, στρατιωτική, κοινωνική και οικονομική οργάνωση, τις τέχνες και τα γράμματα, τη θρησκεία, τη λατρεία και τα έθιμα των μακεδονικών πόλεων.
  Εκτίθεται πλήθος ευρημάτων παλαιότερων και νεότερων ανασκαφών από θέσεις κυρίως της κεντρικής Μακεδονίας (νομοί Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Κιλκίς, Χαλκιδικής). Διαδραστικές πολυμεσικές εφαρμογές σε οθόνες αφής (touch screens) εισάγουν τον επισκέπτη στη μορφή και τις λειτουργίες των αρχαίων μακεδονικών πόλεων και των μακεδονικών τάφων. Ένα βίντεο δείχνει σύγχρονες θεατρικές παραστάσεις αρχαίου δράματος, ενώ για πρώτη φορά δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να ακούσει μία αρχαία μελωδία μετά τη μεταγραφή των μουσικών συμβόλων επιγραφής του 3ου αι. π.Χ. που βρέθηκε στα Βρασνά της Θεσσαλονίκης.

Ενότητα Δ: Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας μητρόπολις

Τον ξεχωριστό ρόλο που διαδραμάτισε η Θεσσαλονίκη, κυρίως στα ρωμαϊκά χρόνια, ανασυνθέτει η ενότητα "Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας μητρόπολις".  Στη ενότητα παρουσιάζονται ιστορικές και αρχαιολογικές πληροφορίες για την πόλη. Συνδεδεμένη, από την ίδρυσή της ακόμη, το 315 π.Χ., με τη γενιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η πόλη αναδεικνύεται στα χρόνια της ρωμαιοκρατίας σε σημαντικό κέντρο της επαρχίας της Μακεδονίας, διατηρώντας τη γλώσσα, τον πολιτισμό, αλλά και τη μνήμη της ένδοξης μακεδονικής ιστορίας. Εκτίθενται ευρήματα σε συσχετισμό με τους χώρους και τα μνημεία της πόλης, τα οποία αντιμετωπίζονται όχι ως απλά κατάλοιπα του παρελθόντος, αλλά ως σκηνικά ζωής για μια σειρά από πρόσωπα, δραστηριότητες και λειτουργίες της.

  Στο τέλος της ενότητας ανασυγκροτείται εν μέρει ο αρχαϊκός ιωνικός ναός, άγνωστης αρχικής θέσης, ο οποίος κατά τη ρωμαιοκρατία μεταφέρθηκε στην περιοχή των ιερών της Θεσσαλονίκης και κοσμήθηκε με αγάλματα αυτοκρατόρων. Οι πολυμεσικές εφαρμογές ''Πού βρίσκεται κρυμμένη η αρχαία πόλη" και ''Περιηγηθείτε στους χώρους του Γαλεριανού συγκροτήματος'', πλαισιώνουν την έκθεση.

Ενότητα Ε: Ο χρυσός των Μακεδόνων

Η ενότητα "Ο Χρυσός των Μακεδόνων" παρουσιάζει τη σημασία του χρυσού στον πολιτισμό της αρχαίας Μακεδονίας, κυρίως των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων. Περιλαμβάνονται εξαιρετικής τέχνης εκθέματα από διάφορους χώρους, κυρίως από νεκροταφεία των αρχαϊκών και των κλασικών χρόνων. Παράλληλα, περιγράφεται όλη η διαδικασία επεξεργασίας των ευγενών μετάλλων, από το στάδιο της εξόρυξης μέχρι τις περίπλοκες τεχνικές διακόσμησης  χρυσών και επίχρυσων αντικειμένων, καθώς και η σχέση του μετάλλου αυτού με τις αντιλήψεις των ανθρώπων της εποχής για τη ζωή και το θάνατο.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Η ημερομηνία δήλωσης συμμετοχών στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Αρχαιολογικού Μουσείου για το χρονικό διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος 2011, είναι η 11η Ιανουαρίου 2011 (11/01/11), και ώρες 9:00 – 12:00 πμ.στο 2310-830538 (εσωτερικό 119), κα Μαντικού Στέλλα.

> Μια ημέρα στον ζωολογικό κήπο του Μουσείου

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (προνήπια - νήπια) και πρώτης σχολικής ηλικίας (Α'-Β' Δημοτικού) και στοχεύει στην ανάπτυξη της οπτικής αντίληψης, της αυτοπεποίθησης και της δημιουργικότητας. Τα παιδιά σε ομάδες περιηγούνται στις αίθουσες του Μουσείου προσπαθώντας να εντοπίσουν απεικονίσεις ζώων σε αγγεία, ειδώλια και γλυπτά. Με ζωγραφική και χειροτεχνία φτιάχνουν τα δικά τους μυθικά ζώα.

> Ανακαλύπτοντας θεούς & ήρωες

Το πρόγραμμα βασίζεται κυρίως στην πρώτη ενότητα μαθημάτων της ιστορίας της Γ΄ Δημοτικού. Μέσα από περιήγηση στις αίθουσες του Μουσείου και με τη βοήθεια εποπτικού υλικού τα παιδιά ανακαλύπτουν τους θεούς και τα σύμβολα τους και προσπαθούν να εικονογραφήσουν τη δημιουργία του κόσμου και τους πολέμους των θεών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γ΄ & Δ΄ Δημοτικού.

> Η ζωή στην αρχαία Μακεδονία

Οι μαθητές σε ομάδες εξερευνούν το Μουσείο και ανακαλύπτουν τον τρόπο ζωής των αρχαίων Μακεδόνων. Προσεγγίζουν διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητας των προγόνων μας, όπως είναι η εκπαίδευση, η ένδυση, ο αθλητισμός, τα παιχνίδια, το σπίτι, ο οπλισμός, ο γυναικείος καλλωπισμός, οι αγροτικές ασχολίες και η διατροφή. Στο τέλος του προγράμματος οι μαθητές παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δ΄- Στ΄ Δημοτικού.

Σχολικές ομάδες γίνονται δεκτές κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Μαν. Ανδρόνικου 6, Τ.Κ. 54621, Θεσσαλονίκη (Νομός Θεσσαλονίκης)
Τηλέφωνο: +30 2310 830538
Φαξ: 2310 861036
Email: info.amth(ΑΤ)culture.gr
http://www.amth.gr

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μπορεί κανείς να φτάσει με τα λεωφορεία 7,10,11, 12, 31,39,58 και με την πολιτιστική γραμμή 50

Ωράριο λειτουγργίας

Χειμερινό ωράριο: από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου
Δευτέρα 10:30 έως 17:00, Τρίτη - Κυριακή: 08:30 - 15:00

Θερινό ωράριο: από 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου
Δευτέρα 13:00 έως 19:30, Τρίτη - Κυριακή: 08:00 - 19:30

Το μουσείο είναι κλειστό στις 25 και 26/12, 1/1, 25/3, 1/5 και την ημέρα του Πάσχα.

Το πωλητήριο θα παραμένει κλειστό τα σαββατοκύριακα.

Είσοδος : 6 ευρώ

Ενιαίο εισιτήριο: 8 ευρώ (περιλαμβάνει επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού)

Μειωμένο ενιαίο: 4 ευρώ

Μειωμένο: 3 ευρώ (για επισκέπτες άνω των 65 ετών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για φοιτητές από χώρες μη μέλη της Ε.Ε.)

Ελεύθερη είσοδο δικαιούνται: όλοι οι νέοι μέχρι 19 ετών, φοιτητές χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι κάτοχοι δελτίου ελεύθερης εισόδου, οι κάτοχοι της Κάρτας Πολιτισμού, οι δημοσιογράφοι, οι ξεναγοί, οι υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία, τα μέλη του ICOM και του ICOMOS, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες τις εξής ημέρες:
· 6 Μαρτίου (μνήμη Μελίνας Μερκούρη)
· 18 Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων)
· 18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων)
· 5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος)
· το τελευταίο σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου (Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
· 27 Σεπτεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού)
· κάθε Κυριακή από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου
· οι αργίες του Ελληνικού κράτους κατά τις οποίες το Μουσείο είναι ανοιχτό, δηλαδή: 6 Ιανουαρίου, Καθαρά Δευτέρα, Μεγάλη Παρασκευή (12:00-15:00), Μεγάλο Σάββατο, Δευτέρα του Πάσχα, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 15 Αυγούστου, 28 Οκτωβρίου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και κατά τις ημέρες του εορτασμού των Ανοιχτών Ημερών και του ευρωπαϊκού θεσμού της Άνοιξης των Μουσείων, στις ημερομηνίες που ορίζονται κάθε χρόνο.

Στο μουσείο λειτουργεί πωλητήριο και καφέ-αναψυκτήριο.

Please reload

bottom of page