top of page

Εκπαιδευτικές επισκέψεις 2014-2015 - Κέντρο διάδοσης επιστημών & μουσείο τεχνολογίας ¨ΝΟΗΣΗΣ"

4/2/2015

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας αποτελεί έναν πολιτιστικό και επιμορφωτικό φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έτος ίδρυσης το 2001. Προσφέρει στο κοινό το κατάλληλο περιβάλλον για τη γνωριμία και την κατανόηση θεμάτων επιστήμης και τεχνολογίας και παρεμβαίνει σε θέματα τεχνικού πολιτισμού.

Το Ίδρυμα αποτελεί μετεξέλιξη του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (έτος ίδρυσης 1978), καθώς το 1998 εκπονήθηκε σχέδιο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του με κύριο στόχο την δημιουργία ενός σύγχρονου "Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας", μοναδικού στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Το έργο περιλαμβάνει εγκαταστάσεις εμβαδού 14.000 τ.μ., στην περιοχή Θέρμης Θεσσαλονίκης σε ένα προνομιακό οικόπεδο, με πανοραμική θέα τον Θερμαϊκό Κόλπο και την πόλη της Θεσσαλονίκης, έκτασης 48.000 τ.μ., που παραχωρήθηκε στο Τεχνικό Μουσείο από το Δήμο Θέρμης.

ΜΟΝΙΜΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η έκθεση της Αρχαίας Ελληνικής Επιστήμης και Τεχνολογίας αποτελεί ουσιαστικά μια μεγάλη διαδρομή στο χρόνο από τους Προϊστορικούς χρόνους μέχρι τα Μεταβυζαντινά χρόνια.

Στόχος είναι να παρουσιαστούν οι εξελίξεις της τεχνολογίας, οι τομές και τα επιτεύγματα που άλλαξαν ριζικά τη ζωή των ανθρώπων σε όλα τα επίπεδα: στην παραγωγή, στην κατανάλωση τροφής, στην ένδυση, στις συνθήκες διαβίωσης, στην επιστήμη και τον πολιτισμό.

Τέχνη, πολιτική, μύθοι, παραδόσεις, νοοτροπίες και αντιλήψεις παρουσιάζονται με πρωτότυπο τρόπο μέσα από σύγχρονες τεχνικές πολυμέσων και ομοιώματα αρχαίων εφευρέσεων, την κατασκευή των οποίων έχουν επιμεληθεί επιστήμονες και ερευνητές που συνεργάζονται με το Κέντρο.

Η έκθεση, που θα ανανεώνεται και θα εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα εκθέματα, στοχεύει στην ανάδειξη της συμβολής του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού στους τομείς των Φυσικών Επιστημών και της Τεχνολογίας.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Οχήματα ιστορικού, συλλεκτικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος αποτελούν ένα ακόμη τμήμα των μόνιμων εκθέσεων του Κέντρου. Αυτά τα «τροχοφόρα αριστουργήματα» θα μεταφέρουν τους επισκέπτες στο παρελθόν και θα αναδεικνύουν με τρόπο μοναδικό την εξέλιξη στον τομέα των μεταφορών και της αυτοκίνησης.

Η ιστορία των τεσσάρων τροχών καταγράφεται μέσα από συλλεκτικές αντίκες που αντιπροσωπεύουν μια ολόκληρη εποχή, από το 1918 μέχρι σήμερα. Τα πρώτα Ford της δεκαετίας του '20 και του '30, οι πολυτελείς «κούρσες» του '50 και του '60, αλλά και ελληνικές πρωτότυπες κατασκευές, αποτελούν δείγματα της μόνιμης συλλογής του Κέντρου και φυσικά πόλο έλξης των επισκεπτών όλων των ηλικιών.

ΤΕΧΝΟΠΑΡΚΟ

Τα σύγχρονα Κέντρα Επιστημών χάρη στον ιδιαίτερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα τους, μπορούν να αποτελέσουν έναν ουσιαστικό σύμμαχο για τη βελτίωση και τον εμπλουτισμό της εξωσχολικής αναζήτησης για επιστημονική γνώση.

Αυτόν ακριβώς τον σκοπό έρχεται να εξυπηρετήσει το Τεχνοπάρκο, ένας χώρος με συμμετοχικά διαδραστικά εκθέματα, όπου μικροί και μεγάλοι μπαίνουν σε ένα διασκεδαστικό «λαβύρινθο», με στόχο να ανακαλύψουν μυστικά και νόμους της Τεχνολογίας και της Επιστήμης. Οι υπεύθυνοι του Κέντρου έχουν επιλέξει εντυπωσιακές διατάξεις από όλα τα σύγχρονα μουσεία του κόσμου, σχεδιάζοντας γύρω από πρωτότυπες ιδέες και εφαρμογές, που μετατρέπουν ένα έκθεμα σε διαδραστικό παιχνίδι. Έτσι ο θεατής γίνεται πρωταγωνιστής , ψυχαγωγείται και ταυτόχρονα μαθαίνει με τρόπο διασκεδαστικό τα φυσικά φαινόμενα και τους νόμους, η εφαρμογή των οποίων άλλαξε ριζικά την καθημερινή μας ζωή.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΧΟΥ (υπό κατασκευή)

Ήταν το 1960, στη διάρκεια της 25ης Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, όταν εγκαταστάθηκε και εξέπεμψε το σήμα του ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα.

Από τότε μέχρι σήμερα μπορεί να μην έχουν περάσει ιδιαίτερα πολλά χρόνια, ωστόσο η εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας ήταν ραγδαία. Ζούμε στην εποχή της εικόνας με την οποία καθημερινά επικοινωνούμε, δημιουργούμε και αντιλαμβανόμαστε όλα όσα μας περιβάλλουν.

Οι πρώτες τηλεοράσεις που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά, οι πρώτες τηλεοπτικές κάμερες, αλλά και μια από τις πιο πλούσιες συλλογές σε φωτογραφικές μηχανές κάθε τύπου και μεγέθους, από τις αρχές του 20ου αιώνα θα φιλοξενούνται σύντομα στο εκθετήριο της Τεχνολογίας της Εικόνας

ΚΟΣΜΟΘΕΑΤΡΟ

Το Κοσμοθέατρο είναι ένας μοναδικός κινηματογράφος γιγαντοοθόνης (τύπου ΙΜΑΧ ύψους 17m και πλάτους 23m) που λειτουργεί στους χώρους του NOESIS - Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας.

Λειτουργεί τόσο ως κινηματογράφος προβολής ταινιών υψηλής ευκρίνειας (70 χιλιοστών), όσο και προβολής τρισδιάστατων / στερεοσκοπικών (3D) ταινιών με ψηφιακά μέσα, τις οποίες ο θεατής μπορεί να παρακολουθεί με ειδικά ενεργά γυαλιά υγρών κρυστάλλων.

Η ιδέα που δημιούργησε τους κινηματογράφους γιγαντοοθόνης είναι απλή: όσο μεγαλύτερη είναι η προβαλλόμενη εικόνα, τόσο πιο έντονη είναι η εμπειρία που βιώνει ο θεατής, ο οποίος αισθάνεται σαν να βρίσκεται εκεί. Οι οθόνες που απαιτούνται για την προβολή αυτών των εικόνων είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές των κοινών κινηματογράφων. Αν συνυπολογίσουμε και τα υψηλής ποιότητας και πιστότητας ηχητικά συστήματα, οι γιγαντιαίες αυτές εικόνες μας βυθίζουν σε μια συναρπαστική και μοναδική εμπειρία.

Ο χαρακτήρας των ταινιών είναι πρωτίστως εκπαιδευτικός, ωστόσο η ποιότητα της παραγωγής αλλά και η οπτικοακουστική απόδοση εξασφαλίζουν ψυχαγωγία υψηλής ποιότητας.

ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ

Τα πλανητάρια είναι ειδικές αίθουσες, στις οποίες παρουσιάζονται σύντομα εικονικά ταξίδια στο διάστημα με τη χρήση συστημάτων προβολής αστρικών σωμάτων σε ημισφαιρικές θολωτές επιφάνειες, που λειτουργούν ως οθόνες προβολής.

Η αίθουσα του πλανηταρίου έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Ημισφαιρική οθόνη διαμέτρου 18 μέτρων, με γωνία κλίσης 23 μοιρών της κερκίδας των θεατών

  • 150 επικλινείς αναπαυτικές θέσεις

  • Σύστημα ψηφιακών προβολών αποτελούμενο από 6 προβολικά μηχανήματα DLP και 6 προβολικά μηχανήματα CRT. Η εικόνα αναπαράγεται από συστοιχία Η/Υ (PC Cluster) σε ασυμπίεστη μορφή κάνοντας χρήση καρέ υπέρ υψηλής ανάλυσης. Η προβαλλόμενη εικόνα υπερκαλύπτει το οπτικό πεδίο του θεατή και εκτείνεται 360 μοίρες περιμετρικά και 90 μοίρες καθ' ύψος

  • Ηχητικό σύστημα Dolby Surround Sound με 5+1 κανάλια ήχου, ισχύος 18,000 Watt

  • Ειδικό σύστημα φωτισμού (LED Cove Lighting), τοποθετημένο περιμετρικά της οθόνης. Χρησιμοποιεί προγραμματισμένα σενάρια φωτισμού για την δημιουργία «ατμόσφαιρας», που εισάγει τους επισκέπτες στο περιεχόμενο της παράστασης.

  • Σύστημα αστρονομικής προσομοίωσης. Ένα από τα πιο πρόσφατα ανεπτυγμένα εργαλεία ρεαλιστικής αστρονομικής προσομοίωσης σε πραγματικό χρόνο. Ο χειριστής του συστήματος έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει τους θεατές εμπρός και πίσω στο χρόνο σε συγκεκριμένες ημερομηνίες στο παρελθόν ή στο μέλλον, με κίνηση στις τρεις διαστάσεις.

Τα αστέρια και οι πλανήτες εμφανίζονται στη θέση και τη χρονική στιγμή που έπρεπε να είναι, όπως θα τα παρατηρούσε από τη Γη ο θεατής σε μέρος της επιλογής του. Η προσομοίωση μπορεί όμως να λειτουργήσει και αντίστροφα, δηλαδή να γίνει και από το διάστημα κοιτάζοντας προς τη Γη ή το ηλιακό σύστημα. Μπορούν να πραγματοποιηθούν απεικονίσεις πλεγμάτων συντεταγμένων (Coordinate Grids), του Γαλαξία μας, των Μαγγελανικών νεφών, αστερισμών, όπως και του ηλιακού συστήματος με χρώμα και υφή (texture) για τον Ήλιο, τη Σελήνη με τις φάσεις της, τους υπόλοιπους πλανήτες και τις πλανητικές τροχιές τους, προβολή Analemma για τον Ήλιο και τη Σελήνη, απεικονίσεις των τροχιών των αστεριών και δυνατότητα περιστροφής του αστρικού στερεώματος με επιλογή χρονισμού, προσομοιώνοντας την ημερήσια και ετήσια κίνηση της Γης. Με αυτά τα δεδομένα μπορούν να πραγματοποιηθούν εικονικά ταξίδια στο διάστημα σε πραγματικό χρόνο(real time). Έτσι, η επιστημονική φαντασία γίνεται επιστημονική πραγματικότητα.

Οι προβολές
Όταν δεν γίνονται διαλέξεις και αστρονομικές προσομοιώσεις, η αίθουσα μπορεί εναλλακτικά να προβάλει εκπαιδευτικά shows με τη μορφή αυτοτελούς ιστορίας. Οι παραγωγές αυτές, φέρουν την υπογραφή παγκοσμίως γνωστών Μουσείων Αεροδιαστημικής και Ινστιτούτων Αστρονομίας, έχουν διάρκεια 25 - 35 λεπτά και χρησιμοποιώντας εκπληκτικές απεικονίσεις και οπτικά εφέ αφηγούνται ιστορίες για την γένεση του σύμπαντος, το ηλιακό μας σύστημα κ.α.

Προσοχή: Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΗΣ

Ο Προσομοιωτής που έχει εγκατασταθεί στο «NOESIS» είναι μία αίθουσα 18 θέσεων, που μπορεί να συνδυάζει την τρισδιάστατη εικόνα με συγχρονισμένη κίνηση και επιταχύνσεις.

Το σύστημα προβολής προσφέρει τρισδιάστατες (3D) εικόνες υψηλής ευκρίνειας και φωτεινότητας, τις οποίες ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται χάρη στα ειδικά γυαλιά που φοράει κατά τη διάρκεια της προβολής. Αυτές οι εικόνες σε συνδυασμό με το ηχητικό σύστημα υψηλής ποιότητας και την ειδικά σχεδιασμένη αίθουσα, στην οποία καταλαμβάνεται ολόκληρο το οπτικό πεδίο του θεατή, δημιουργούν την αξέχαστη εμπειρία που προσφέρει ένα Motion Simulation Theater (Κινηματοθέατρο Εξομοίωσης Κίνησης).

Στον προσομοιωτή, η ουσιαστική ιδιαιτερότητα οφείλεται στο γεγονός, πως δίνεται στον θεατή η αίσθηση της κίνησης. Αυτό γίνεται, καθώς ο θεατής είναι καθισμένος σε ειδικά διαμορφωμένα οχήματα, τα οποία κινούνται σε πλήρη συγχρονισμό με την προβαλλόμενη εικόνα και δημιουργούν μια πολλή ρεαλιστική αίσθηση συμμετοχής στην δράση της ταινίας.

Πριν από την είσοδό τους στην κυρίως αίθουσα του προσομοιωτή, οι επισκέπτες εισέρχονται στην αίθουσα προετοιμασίας (pre show room), όπου παρακολουθούν μια εισαγωγή σχετικά με την ταινία, η οποία θα ακολουθήσει.

Προσοχή: Δεν επιτρέπεται για λόγους ασφαλείας η είσοδος σε άτομα κάτω των 7 ετών. Ελάχιστο επιτρεπόμενο ύψος τα 1,20 μ..

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Η οργάνωση και η διαμόρφωση των εκθετηρίων του Μουσείου πραγματοποιήθηκε με την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και του παραδείγματος Μουσείων Τεχνολογίας από τον Ευρωπαϊκό χώρο, με βάση και την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά την πολύχρονη λειτουργία του.

Η έκθεση για την αρχαία ελληνική τεχνολογία έχει σκοπό να αναδείξει μία πλευρά του αρχαιοελληνικού πολιτισμού που ερευνήθηκε και προβλήθηκε πολύ λιγότερο από την φιλοσοφία, την τέχνη, την πολιτική, την στρατιωτική ιστορία, την θρησκεία και τις άλλες πτυχές του. Παρουσιάζονται δείγματα τεχνολογικών στοιχείων και επιτευγμάτων της αρχαίας Ελλάδας, με ομοιώματα που κατασκευάσθηκαν με βάση πληροφορίες από γραπτές πηγές. Τα εκθέματα αυτά από τους τομείς της καθημερινής ζωής, των κατασκευών, της μηχανολογίας, της ναυπηγικής, του πολέμου, των τηλεπικοινωνιών, των μετρητικών οργάνων, των αυτοματισμών και άλλων, αντανακλούν τις τεχνικές και το πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εμφανίσθηκαν, αποτυπώνοντας τον ρόλο και την σημασία της τεχνολογίας στην ανάπτυξη του αρχαιοελληνικού και του παγκόσμιου πολιτισμού.

Το Τεχνοπάρκο, είναι ένας χώρος διάδρασης. Ο επισκέπτης συμμετέχει ενεργά, πρωταγωνιστεί και μαθαίνει διασκεδάζοντας. Καταλαμβάνει μία έκταση 450m2 , 40 εκθέματα, τα οποία αναφέρονται σε μια ποικιλία επιστημονικών θεμάτων, όπως ο ηλεκτρισμός, ο μαγνητισμός, η οπτική, η μηχανική κ.ά.

Το Εκθετήριο Τεχνολογίας Μεταφορών δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να θυμηθούν αυτοκίνητα που υπήρξαν «σταθμοί» στην ιστορία της αυτοκίνησης, να γνωρίσουν ξεχωριστά μοντέλα και να συγκρίνουν τις τάσεις του παρελθόντος με αυτές του παρόντος και ενδεχομένως του μέλλοντος.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Όλοι οι χώροι του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας είναι προσβάσιμοι από Α.Μ.Ε.Α.

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Ομάδες τουλάχιστον των 10 άτομων, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ομαδική κράτηση και να επωφεληθούν της σχετικής έκπτωσης. Η κράτηση γίνεται τηλεφωνικά στο 2310-483000 (επιλογή 2), Fax: 2310 483020, Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8:00-13:00.

Στις αίθουσες θεαμάτων δεν επιτρέπεται η είσοδος σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Ειδικά για τον προσομοιωτή δεν επιτρέπεται η είσοδος σε παιδιά κάτω των 7 ετών και κάτω από 1,20μ ύψος.

Οι κρατήσεις δεν μπορούν να γίνουν προκαταβολικά για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών και αφορούν όλους τους χώρους πλην του Προσομοιωτή. Οι ομάδες εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Κάθε Δευτέρα κλειστά.

Αργίες που το Κέντρο λειτουργεί:
Θεοφάνεια, 25η Μαρτίου, Πρωτομαγιά, 28η Οκτωβρίου, Δεύτερη μέρα Χριστουγέννων.

Για τις συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας των παραπάνω αργιών, παρακαλούμε επικοινωνείτε με το τηλέφωνο 2310 483000.

Κλειστά:
Κάθε Δευτέρα, Πρωτοχρονιά, Καθαρά Δευτέρα, Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο, Κυριακή του Πάσχα, Δευτέρα του Πάσχα, Αγίου Πνεύματος, Δεκαπενταύγουστο, 26η Οκτωβρίου (Αγ. Δημητρίου), Χριστούγεννα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΝΟΗΣΙΣ - Κέντρο Διάδοσης Eπιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας
6ο χλμ. Οδού Θεσσαλονίκης - Θέρμης - Τ.Θ. 60330 - 570 01 Θέρμη
Τηλέφωνο: 2310 483 000 Φάξ: 2310 483 020
e-mail: info(ΑΤ)noesis.edu.gr
http://www.tmth.edu.gr/

ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ:

Πρόσβασης με ΙΧ / αυτοκίνητο:

Το ΝΟΗΣΙΣ βρίσκεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στο Δήμο Θέρμης, επάνω από την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής, απέναντι από το εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos. Η είσοδος στο χώρο μας γίνεται από την παλαιά οδό Χαριλάου - Θέρμης. Ακολουθήστε τις καφέ πινακίδες NOESIS ή συμβουλευτείτε το χάρτη. Περίπου 300 θέσεις στάθμευσης είναι στη διάθεσή σας

Με λεωφορείο:

Με αφετηρία το πάρκο Νέας Ελβετίας (τέρμα γραμμής 10 – Χαριλάου) επιβιβάζεστε στο λεωφορείο Νο. 66, στάση: ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ.

Με αφετηρία τον Τ.Σ Βούλγαρη (τέρμα γραμμής 31 – Βούλγαρη) επιβιβάζεστε σε ένα από τα λεωφορεία 36, 36Κ/Β/Ε/Ρ, στάση: Κέντρο Διάδοσης Επιστημών

Με λεωφορείο: Γραμμή 66 (Χαριλάου - Θέρμη) με αφετηρία το σταθμό Νέας Ελβετίας, στάση "Ζώνη Καινοτομίας".

Please reload

bottom of page